H.Merkezi:Antalya Kaş’ta Sütleğen Yaylası yakınlarında sedir ormanları ve meyve bahçelerinin bulunduğu Üzüm Mahallesi Arma mevkisinde bir maden firması tarafından boksit ocağı açıldı. Firma bir yandan maden arama çalışmalarına başlarken, yerleşim yerlerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta ise depolama alanı yaptı. Çıkan tozun meyve ağaçlarının yanı sıra tarım ürünleri, insan ve hayvan sağlığına zarar verdiğini belirten bölge halkı dün (26 Ağustos) eylem yaparak maden arama ve depolama çalışmalarının durdurulmasını istedi. Maden ocağına karşı olduklarını, bunun bölgedeki meyve ve sebzeciliği bitireceğini anlatan bölge halkı, ocağın kapatılmasını talep etti.
“Geleceğimizi korumak için madene hayır”
Arma mevkisinde toplanan ve ellerinde, “Kirli nefese ‘hayır’”, “Geleceğimizi korumak için madene hayır”, “Ormanlarımızı kirletmeden koruyalım” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan yöre halkı, Gömbe Yaylası ile Kalkan Mahallesi arasındaki karayolunu da bir süre trafiğe kapattı. Eylemde, maden çalışmaları sırasında çok sayıda sedir ağacına zarar verildiğini söyledi.
Grup adına açıklama yapan bölge sakinlerinden Ahmet İrbeç, boksit ocağının tarım çevre ve insan sağlığına zarar verdiğini belirterek kapatılmasını istedi. Devletin bölgeyi tarım gelişim sahası ilan ettiğini, bundan dolayı da destek verdiğini anlatan İrbeç, “Bu bir tezat. Bu tezada hep birlikte karşıyız. Maden ocağı ruhsatsız. Bu şantiyenin acilen durdurulmasını istiyoruz” dedi. Antalya Büyükşehir ve Kaş Belediyesi meclis üyesi Hasan Nusret Baysal ise, “Maden ocağının faaliyet gösterdiği Katran Dağı koruma altında. Devletimiz çelişki içine düşmesin. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz. Tarım, arıcılık bitecek. Bu dağda 100 bin arı kovanı var. Bu arılar bölgedeki üzüm ve cevizin döllenmesini sağlıyor. 340 dönüm alandaki sedir ağaçlarını da ortaya koyarsak, hükümetimiz, yetkililerimiz bir çelişki içinde. Biz bu maden ocağının kapatılmasını talep ediyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından şirket yetkilileriyle görüşen kitle, depolama alanının hemen kapatılmasını istedi. Görüşme sırasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Şirket yetkilisi Fehmi Arıkan, maden ocağının gerekli izinler alındıktan sonra açıldığını savundu. Boksit madeninin doğaya ve çevreye hiçbir zararı olmadığını iddia eden Arıkan, “Boksit ilaç sanayiinde ve ziraatta kullanılan bir maden. Mermer ocakları gibi değil, topraktan ibaret bir maden” dedi.