H.Merkezi: TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına, uygulama sorunlarına ve resmi verilere ilişkin tespitler içeren, iki yılda bir güncellenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Oda Raporu’nu kamuoyuna sundu. MMO Genel Başkanı Ali Ekber Çakar son yıllarda güvencesiz iş koşullarına dikkat çekerek: “İş kazalarında vahim artışlar var.”
Rapora göre, 2012-2015 yılları arasında güvencesiz iş koşullarından kaynaklı iş kazası sayısı sürekli arttı. SGK verilerine göre iş kazaları 2015 yılında, 2012’ye göre yüzde 322,61 oranında artış gösterdi. Güvencesiz çalışma koşullarından doğan işçi cinayetleri, 1996 yılı sonrasının doruğu düzeyine çıktı. Raporda en çok ölümün inşaat, taşımacılık ve madencilikte yaşandığına dikkat çekilirken, SGK’nin meslek hastalıklarına ilişkin verilerinin ise gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğu vurgulandı.
İşçi cinayetleri ve hastalıklar sermayenin azami kar hırsından kaynaklanıyor!
Çakar, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de toplu iş cinayetlerine dönüşen güvencesiz çalışma koşullarından oluşan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının, sermayenin azami kâr hırsından ve emek aleyhine politikalardan kaynaklandığını vurguladı. Çakar, “kazalarda” ve hastalıklarda yaşanan artışın nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Neoliberal serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağır oluşu, kadın-genç-çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam.”
“Konu sermaye güçlerinin çıkarlarına göre değil, çalışanlardan yana çözümlemeyi beklemektedir”
2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı Güvenliği yasasına ve yönetmeliklerin defalarca değiştirilmesine karşın kazaların ve iş cinayetlerinin artarak devam ettiğine dikkat çeken Çakar, yasanın sorumlulukları işverenden çok uzmanlara ve hekimlere yüklediğini belirtti. Maliyetlerin düşürülmesi amacıyla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin hizmet sürelerinin sürekli düşürüldüğünü kaydeden Çakar, “Bu personelin ayda 8 dakika, 12 dakika, 16 dakika gibi sürelerle görev yaptığı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalması mümkün değildir” dedi.
Mühendisliğin ve hekimliğin alandan dışlandığını, uzmanların işverene bağımlı kılındığını vurgulayan Çakar raporda son olarak, “Gelinen vahim nokta göstermektedir ki, konu sermaye güçlerinin çıkarlarına göre değil, çalışanlardan yana sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB’nin görüşleri ve kamusal denetim ekseninde çözümlenmeyi beklemektedir” ifadelerine yer verdi.