H. MERKEZİ:
İstanbul: Dersim Soykırımı’nın 80.yılı dolayısıyla dün (4 Nisan) İstanbul-Taksim’de bir anma etkinliği düzenlendi. Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen anma etkinliğine birçok DKÖ’de katılarak destek verdi.
“Soykırımın 80. yılı” yazılı pankartın açıldığı eylemde mumlarla “Dersim 37-38” yazılarak karanfiller bırakıldı. Dersim Tertelesini anlatan fotoğraflar taşınan eyleme Munzur Çevre Derneği (MÇD)’de katılım sağladı. Dersim soykırımına tanık olanların anlattıkları katılımcılar tarafından okundu. Ardından DEDEF adına okunan basın açıklamasını yönetim kurulu üyesi Ulaş Yeğin’in okudu.
Yeğin devletin Dersim’e hala saldırdığını vurgulayarak şunları söyledi: “Dersim’de devlet eliyle gerçekleştirilen soykırımın bugüne kadar yalan ve hileyle örtbas edildiğini, devletin olanaklarını elinde bulunduran, fakat halklar nezdindeyse hiç bir meşruiyeti kalmamış siyasilerin ‘ileri demokrasi’ adına yapacağı en büyük iyilik Dersim dosyasını siyasi malzeme olarak arşivlerde tutmak yerine tarihimizin en önemli kara kutusu olan dosyanın açılmasını sağlamaktır.”
“ ‘Güvenlik’ bahanesiyle köylülerin yayla ve meralara çıkışı yasaklanıyor”
80 yıl önce yaşananların benzerinin 1990’lı yıllarda yine yaşandığını ve Dersim’de 400 köyün boşaltıldığını, yakıldığını hatırlatan Yeğin, “Şimdiyse özgürlüğün ve mücadelenin kadim kalesi Dersim benzer baskılarla terbiye edilmektedir” diye belirtti. “Güvenlik” bahanesiyle köylülerin yayla ve meralara çıkışının yasaklandığını söyleyen Yeğin, diğer yandan halkın iradesiyle seçilen belediye başkanlarının tutuklanarak yerlerine kayyumların atandığının altını çizdi.
Munzur festivali yasaklanamaz!
Atanan kayyumun DEDEF ve Tunceli Belediyesi tarafından düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali‘ni bu yıl düzenlemek istediğinin altını çizen Yeğin, “Bizler kayyumun değil halkın festivalini istiyor ve bu konuda kararlı olduğumuzu da buradan bir kez daha bildirmek istiyoruz” diye konuştu.
Yeğin, Dersimliler olarak taleplerini ise şöyle sıraladı: “Arşivler açılsın hesap verilsin. ‘Dersim’ ismi iade edilsin. Dersim halkından resmi özür dilensin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz. Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin.”
Eylem atılan slogan ve zılgıtlarla son buldu.