H.Merkezi:10 Ekim Ankara katliamının yaşandığı günün akşamına dair olay yeri görüntülerinde, belediyeye ait temizlik aracı ve çöp kamyonlarıyla delillerin yok edildiği yer alıyor.
10 Ekim 2015 tarihinde 102 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Garı’nda yapılmak istenen “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne yönelik DAiŞ saldırısına dair, olay yeri inceleme görüntüleri ortaya çıktı. Mahkemeye gönderilen ve katliamın yaşandığı günün akşam saatlerinde polis kamerası (Ankara Polis Foto Film Şube) tarafından çekildiği anlaşılan görüntülerde, olası delillerin belediyeye ait temizlik ve çöp araçlarıyla yok edildiği görülüyor.
Görüntülerin ilk dakikalarında olay yeri inceleme polisleri bir yandan delilleri toplarken, diğer yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait temizlik kamyonu, patlamanın yaşandığı yerlerde su kullanarak yıkama ve süpürme işlemi yapıyor.
‘ÖLENLERİN EŞYALARI ÇÖP KAMYONUNA ATILIYOR’
Görüntülerin 35’inci saniyesinden sonra temizlik aracı ikinci patlamanın yaşandığı yerde süpürme ve temizleme işlemi yapıyor. Temizlik kamyonu çalışırken alanda bir çok materyalin olduğu görülüyor.
Görüntülerin 45’inci saniyesinden sonra ise alana bir çöp kamyonu ve onlarca temizlik görevlisi getiriliyor. Temizlik görevlileri alanda yaşamını yitirenlerin taşıdığı ve cenazelerin üzerine örtülen bayrak ve flamalar ile yaşamını yitiren ve yaralananlara ait olabilecek eşyaları özensizce çöp kamyonuna attığı görülüyor.
Görüntülerin 85’inci saniyesinde birinci patlamanın olduğu alanın tamamen “temizlendiği”, yerlerin ıslak olduğu görülüyor ve olaya dair izler siliniyor. Kaydın 90’ıncı saniyesinden itibaren Ankara Gar’ının yaklaşık 10 metre yükseklikteki duvarına tazyikli su tutuluyor.
‘BU BİR DELİL KARARTMA SUÇUDUR’
Katliamın olduğu gün Gar önünde bulunan ve saat 16.30’a kadar incelemeler yapan Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, ortaya çıkan görüntülere dair, “Deliller toplanırken temizlik aracının, çöp aracının oraya girmesi delilleri karartmaya yönelik suçtur, delilleri karartma suçudur” değerlendirmesi yaptı.
Yaralıların ve cenazelerin üzerine polisler tarafından biber gazı sıkıldığını hatırlatan Fincancı, “Cenazelerin üstüne örtülen flamalar dahil oradaki tüm delillerin laboratuvara götürülerek incelenmesi gerekiyordu. Bir biber gazı kalıntısı olup olmadığının araştırılması gerekiyordu” dedi.
‘İNCELEME EN AZ 2 GÜN SÜRMELİYDİ’
Katliam günü Gar önünde inceleme yapanlar arasında bulunan avukat Nuray Özdoğan ise, görüntülere dair şu değerlendirmede bulundu: “Savcı olay yerine ancak 12.00 sularında geldi. 102 kişinin yaşamını yitirdiği bir olay ancak sadece 2 savcı geldi. Olay yeri incelemesi usule uygun yapılmadı. Ne Ceza Muhakemesi Kanunu’na ne de Minnesota Sözleşmesi’ne uygun bir şekilde yapılmadı. Olay yerine gelen inceleme ekipleri de eksikti. Olay yeri bandının dışında bir çok delil bulundu, insan parçaları bulundu. Tüm itirazlarımıza rağmen polisler ve savcılar delillerin üzerinde gezdi. Bu görüntüler de bir delil karartma çabasıdır. Olay yerini hızlıca boşaltıp, ertesi güne hiç bir şey bırakmamayı düşündüler. Bu düşüncenin altında yatan sebep toplumu bu olaydan uzaklaştırmaktır. Böyle bir katliamda olay yeri incelemesi en az 2 gün sürmelidir. Ancak 3-4 saatte bitirildi. Bu olayı ne kadar ciddiye aldıklarını, ne kadar önemsediklerini gösteriyor. Olay yerini temizlemek için gösterdikleri hızı sanıkları yakalamak için gösterselerdi, belki de şuan 10 Ekim katliamından sonra yaşanan katliamların bir kısmı olmayacaktı.”