H.Merkezi:Fransa’da hükümetin Çalışma Yasası’nda var olan birçok hakkı gasp etme girişimine karşı Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısı ile yüz binlerce kişi 180’ni aşkın kentte sokağa çıktı.
Çalışma Yasası’nda ‘reform’ adı altında kararnamelerle yapılacak değişikliklere karşı birçok kentte eylemler nedeniyle toplu taşıma hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Şehirlerarası trenlerin yanı sıra bazı havayolları şirketlerinin seferlerinde de iptaller meydana geldi.
Eylemlere katılanlar “sosyal haklara devlet darbesine hayır” başlıklı bildiriler dağıtırken, atılan sloganlarda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve liberal hükümetinin politikaları protesto edildi.
Paris’te yeraltı tren çalışanlarının yaptığı grevler nedeniyle bazı hatlarda önemli aksamalar yaşandı.
Kamyon şoförleri ise Paris’in önemli caddelerinden Champs–Élysées’yi kapatarak trafik akışını engelledi. Paris’te çevre yollarda yapılan blokaj eylemleri nedeniyle trafik kilitlendi.
En büyük eylemin yapıldığı Paris’te 60 bin kişi Macron’un ve yeni iş yasasını protesto etti. Bastille Meydanı’ndan hareket eden kortej sloganlar eşliğinde İtalya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Fransa’nın en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT’nin Genel Sekreteri Philippe Martinez, “Bu yasaya karşı gücümüzü göstereceğiz” dedi.
Eylemde yer alan devrimciler ve anarşistler ile polis arasında çatışma yaşandı. Polis gaz ve tazyikli su ile saldırıda bulunurken kitle taş ve sopalarla yanıt verdi. Yaşanan çatışmalarda en az üç kişi gözaltına alındı. Eylemlere çalışanların yanı sıra lise ve üniversite öğrencileri de güçlü bir katılım gösterdi.
Ülkenin diğer büyük kentlerinden Marsilya’da da sendikalara göre 60 bin kişi gösteri düzenlerken, Toulouse’da 10 bini aşkın kişi eylemdeydi. Rennes, Bordeaux, Le Havre, Nice, Strasbourg, Lyon gibi kentlerde de sayıları binler ile 10 bin arasında kişi sokaklara indi. Nantes kentinde eyleme 15 bin kişin katıldı. Lyon’da polis yürüyüş yapan kitleye saldırdı.
Hükümete sert muhalefet eden sol parti “France Insoumise”in lideri Jean Luc Mélenchon da seçim bölgesi Marsilya’daki gösterilere katıldı. Mélenchon, “Macron, buranın İngiltere değil Fransa olduğunu görecek. Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. Çalışma Yasası’nın her sayfası mücadeleyle yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.
CGT 21 Eylül’de, France Insoumise Partisi de 23 Eylül’de yeniden sokağa çıkarak ülke genelinde yasayı protesto eden gösteriler düzenleyecek.