Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’nın Diyarbakır zindanlarında 90 gün süren işkencelerin ardından faşist diktatörlük tarafından katledilişinin üzerinden 51 yıl geçti.
Her yıl Kaypakkaya’nın yoldaşları tarafından çeşitli etkinliklerle komünist önder anılmaktadır. Bu yıl 3 ay sürecek bir Kampanyanın ardından final olarak 19 Mayıs günü İsviçre’nin Basel kentinde «Umutsuzluğa ve yılgınlığa karşı Kaypakkaya çizgisini kuşan!» şiarıyla bir anma gecesi yapılacak.
İsviçre’de Kampanya çalışmasının ilk ayağında 16 ve 17 Şubat günleri Zürih, Bern-Biel ve Basel şehirlerinde gruplar halinde afiş çalışmaları yapılarak başlandı.
Ardından 18 Şubat tarihinde İsviçre merkezi Partizan faaliyetçi ve taraftarlarıyla yapılan bir toplantıyla Kampanya çalışmasına start verildi.
İsviçre’nin birçok şehrinden gelen katılımcılarla yapılan toplantı Komünist önder İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim ve komünizm şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşundan sonra TKP/ML’nin tarihsel sürecinden görüntülerin olduğu bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Sinevizyon gösteriminin ardından, yapılan açılış konuşmasında Kampanyanın amacı ve hedefleri aktarıldıktan sonra, Avrupa Partizan adına bir sunum gerçekleştirildi.
Yapılan sunumda Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’nın nasıl kavranması gerektiğine, onun kişilik özellikleri ve çalışma tarzına değinildi. 23 yaşında TKP/ML’yi kuran, yaklaşık dört yıllık kısa devrimcilik sürecinde yüzlerce sayfa yazınsal ürün bırakan, yaşamını yitirdiği ana kadar durmak, yorulmak bilmez bir enerji ve bilinçle Partisini inşa etmeye, örgütlemeye ve yoldaşlarını sınıf mücadelesinin geliştirilmesi için yönlendiren, sevk eden bir komünist önder olduğuna vurgu yapıldı.
Ayrıca İbrahim Kaypakkaya’nın meselelere hep sınıfsal yaklaştığı, tahlillerinin hayata uygulanabilir olduğu, sorguladığı, buna inandığı andan itibaren ise hayata geçirilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığına değinildi.
Kaypakkaya kampanyasının bir takım hedeflerinden bahsedilen sunumda, girilmedik ev ve işyeri, ulaşılmadık kimsenin kalmaması için bu çalışmanın kolektif ve örgütlü bir şekilde ele alınacağı üzerine duruldu.
Yapılan sunum sonrasında toplantının ikinci bölümünde ise katılımcılar görüş ve önerilerini sundu. Kampanyanın nasıl ele alınması ve kitle çalışmasının araçlarının geliştirilmesi gerektiğine yapılan vurgular dikkat çekti. Kampanya komitesi adına yapılan konuşmalarda alınan bir takım kararlar aktarıldı. Oldukça katılımcı ve yoğun tartışmaların yapıldığı toplantı toparlama ve kapanış konuşmasıyla sona erdi.
Kapanış konuşmasında Kaypakkaya’nın cesaretinin kuşanılarak militan, kararlı, disiplinli bir çalışmanın yapılması gerektiğine vurgular yapıldı.